ONDERWIJS

HET MENTORUUR

HET MENTORUUR
HET MENTORUUR
HET MENTORUUR

ONDERWIJS

HET MENTORUUR

Eén keer per week staat er een mentoruur (m-u) op het rooster. Eén van de twee mentoren geeft het mentoruur. In het mentoruur ga je aan de slag met je klas, je leert wat je mentor voor je kan doen, welke school- en klasregels er zijn, hoe je daarmee omgaat in een groep en wat we samen verstaan onder een veilige school voor iedereen.

 

Praktische schoolzaken komen in het mentoruur aan de orde, zoals: hoe werkt Magister, het rooster, het programma van toetsing in de onderbouw (PTO) en de jaarplanner. Net zoals in het Trivium-uur besteden jullie aandacht aan samenwerken, plannen en organiseren, presenteren en terugkijken op wat je hebt gedaan en geleerd. Elke periode staat één van deze vaardigheden centraal in het mentoruur.

 

 

HET MENTORUUR
SOCIALISEREN

MENTORUUR

SOCIALISEREN

Het vak Socialiseren volg je in periode 1 en 2 van JAAR 1. In dit vak ga je aan de slag om je zelf en je klasgenoten beter te leren kennen. Alleen als je je lekker en veilig voelt in een nieuwe klas, kom je graag iedere dag naar school en leer je met plezier. Daarom is dit vak zo belangrijk.

 

Samen met je klasgenoten leer je hoe je samenwerkt, hoe je omgaat met regels, afspraken en conflicten en hoe je jouw doelen het best kunt bereiken. En je leert kiezen, creatief denken, problemen oplossen en communiceren. We noemen dit 21e eeuwse vaardigheden, vaardigheden die je nodig hebt om straks zelfstandig de juiste keuzes te kunnen maken.

SOCIALISEREN
ORIËNTATIE OP DE BEROEPEN-WERELDEN (OBW)

MENTORUUR

ORIËNTATIE OP DE BEROEPEN-WERELDEN (OBW)

In periode 3 en 4 van JAAR 1 maak je kennis met drie beroepen-werelden. Een beroepenwereld geeft je alvast een kijkje in de beroepen die je in Amersfoort en omgeving kunt doen.
Dit zijn de drie beroepen-werelden in en om Amersfoort: 

1. De wereld van zaken doen
Jij kunt ondernemen, adviseren én verkopen!

2. De wereld van organiseren
Jij kunt het maken, promoten én organiseren!

3. De wereld van ontwerpen
Jij kunt het ontwerpen, maken én presenteren!

 

Krijg je al een beetje een beeld van deze beroepen-werelden?

Tijdens de lessen OBW neem je elke drie weken een kijkje in een andere beroepenwereld en ervaar je wat die inhoudt. In de laatste ronde van drie weken maak je een keuze uit een beroepenwereld die jou het meest aanspreekt of waar jij meer over wilt weten.

 

Daarna maak je op de computer een soort digitale map, waarin je leuke opdrachten doet en vragen beantwoordt: hoe heb jij een beroepenwereld ervaren, wat vond je leuk of niet leuk, is het misschien iets is voor jou?

 

We noemen dat een digitaal loopbaandossier. Zo kun je de komende jaren op school altijd terugkijken wat je wel en niet aansprak en waarom.

INFORMATIEKUNDE

MENTORUUR

INFORMATIEKUNDE

In deze 21e eeuw moet je goed en veilig digitaal kunnen werken. Bij het vak informatiekunde leer je werken met de Office-programma’s Word en Excel. En ontwikkel je de volgende 21e-eeuwse vaardigheden:

 

Mediawijsheid

Je moet veilig kunnen omgaan met internet en social media. Je leert hoe media worden gemaakt, wat nepnieuws is, en hoe je hiermee kunt omgaan.

 

ICT-vaardigheden

Je leert met computers, programma’s en netwerken omgaan en hoe je problemen kunt oplossen.

 

Informatievaardigheden

Je leert hoe je moet vinden wat je zoekt en hoe je informatie kunt beoordelen op betrouwbaarheid.

INFORMATIEKUNDE