ONDERWIJS

BEGELEIDING

BEGELEIDING
BEGELEIDING
BEGELEIDING

BEGELEIDING IN DE SCHOOL

BEGELEIDING

Verschillende mensen zorgen voor de begeleiding in de school.

 

KERNTEAMS

Op het VMBO Trivium College worden alle leerlingen begeleid door 4 kernteams.
Er zijn twee kernteams in de onderbouw, kernteam jaar 1 en kernteam jaar 2 en twee kernteams in de bovenbouw, kernteam jaar 3 en kernteam jaar 4.

 

Een kernteam is verantwoordelijk voor de begeleiding en het onderwijs van hun leerlingen. De docenten van een kernteam geven zoveel mogelijk lessen aan de leerlingen van het eigen kernteam. Zo hebben de leerlingen een vaste groep van docenten om zich heen en worden zij goed gezien en begeleid.

BEGELEIDING
SCHOOL BEGELEIDERS

BEGELEIDING

SCHOOL BEGELEIDERS

DE MENTOR

De mentor is in de school de eerste contactpersoon met wie leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) praten over hoe het met hen gaat en over de schoolresultaten. De mentor is goed op de hoogte hoe het gaat met de leerlingen en begeleidt en helpt hen bij het aanleren van schoolse vaardigheden en bij het maken van keuzes. De mentor heeft een belangrijke rol tijdens de Trivium-gesprekken.

 

DE MENTORCOACH

De mentorcoach heeft structureel overleg met de mentoren. Tijdens dit overleg worden de leerlingen zowel individueel als op groepsniveau besproken. Zo wordt de onderwijsbehoefte van de leerlingen goed in kaart gebracht. In overleg met de mentorcoach wordt de ondersteuning van een leerling opgeschaald naar het Intern Zorgoverleg (IZO) of afgeschaald naar de mentor en de docenten.

 

DOCENTEN

Onze docenten helpen de leerlingen bij hun leerproces. Vanaf de brugklas kunnen leerlingen extra begeleiding krijgen als ze onvoldoende resultaat behalen in een vak. Deze extra begeleiding geven de docenten in het maatwerkuur. Het volgen van het maatwerkuur is niet vrijblijvend.


MAATWERKUREN

Voor verschillende vakken, waaronder Nederlands, Engels en wiskunde, zijn maatwerkuren beschikbaar in het rooster. De vakdocent bepaalt, in overleg met de leerling en mentor, dat een leerling daar baat bij heeft. Ook kan een leerling zelf aangeven maatwerkuren te willen volgen om zijn/haar prestaties te verbeteren.

 

DE DECAAN

De decaan begeleidt leerlingen, naast de mentor en ouder(s)/verzorger(s), bij het kiezen van een beroepsgericht profiel, gedurende het loopbaanleren en bij de keuze van het vervolgonderwijs.

 

HET ONDERSTEUNINGSTEAM

Het ondersteuningsteam zorgt ervoor dat alle leerlingen op het juiste moment de begeleiding/ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Zij adviseren en begeleiden mentoren, de docenten en schoolleiders en ondersteunen docenten gericht op Passend Onderwijs. Het ondersteuningsteam onderhoudt de contacten met partners van buiten de school en is betrokken bij de aanmeldingsprocedure van nieuwe leerlingen. Mevrouw (Rinneke) Van den Dool en mevrouw (Petra) Urbach zijn de ondersteuningscoördinatoren van de school.

SCHOOL

BEGELEIDING

SCHOOL

TRIVIUM-UUR

Leerlingen in jaar 1 hebben 4 uur per week een Trivium-uur. In de Trivium-uren leren zij hoe ze het beste kunnen leren en op welke manier ze de beste resultaten kunnen behalen.
Ook maken ze kennis met vaardigheden als: samenwerken, plannen en organiseren, presenteren en terugkijken op hoe het is gegaan (reflecteren). 
Hoe beter leerlingen hierin zijn, hoe beter zij de komende schooljaren hun leerdoelen kunnen bepalen en zich richten op wat ze willen bereiken en waar zij plezier in hebben.
Om leerlingen verder te begeleiden in hun eigen leren en werken, is er in jaar 2 jaar nog 1 uur per week een Trivium-uur.

 

HUISWERKKLAS EN MAATWERKUUR

Tijdens de huiswerkklas- en maatwerkuren kunnen leerlingen huiswerk maken maar ook vragen stellen over opdrachten en extra uitleg krijgen als ze iets moeilijk vinden. Ook hier leren de leerlingen hoe ze het beste zelfstandig kunnen werken en leren. 

 

TRAININGEN

De school geeft de volgende trainingen:

 

  • Rots en Water voor meisjes - fysieke weerbaarheidstraining
  • Rots en Water voor jongens - fysieke weerbaarheidstraining
  • Examenvreestraining - faalangstreductie gericht op het eindexamen
SCHOOL
AANVULLENDE BEGELEIDING

ONDERWIJS

AANVULLENDE BEGELEIDING

ORTHOPEDAGOOG

De orthopedagoog ondersteunt leerlingen als dat nodig is op het gebied van leer-werkhouding, gedrag en niveau. Onderzoek en kortdurende begeleidingstrajecten behoren tot de mogelijkheden.
De orthopedagoog van het VMBO Trivium College is mevrouw (Rinneke) Van den Dool.

 

DYSLEXIECOACH

De dyslexiecoach coacht de leerlingen met dyslexie en kijkt samen met hen wat er nodig is om mee te kunnen doen met de lessen. De dyslexiecoach stemt samen met leerling af wat hij/zij daarvoor nodig heeft: begeleiding op maat. Op school kunnen leerlingen met dyslexie gebruikmaken van het digitale hulpmiddel ClaroRead. De dyslexiecoach op het VMBO Trivium College is mevrouw (Manon) Phielix.

 

REMEDIAL TEACHER (RT)

De remedial teacher begeleidt leerlingen met een leesachterstand in technisch lezen. De RT-lessen worden gegeven in kleine groepjes. De remedial teacher op het VMBO Trivium College is mevrouw (Manon) Phielix.

 

NT2

Leerlingen die korter dan zes jaar in Nederland verblijven hebben recht op extra ondersteuning in de vorm van NT2-lessen. Met de coach gaat deze leerling aan de slag met het verrijken van de taal en cultuur. De NT2-coach op het VMBO Trivium College is mevrouw (Manon) Phielix.


DYSCALCULIECOACH

Binnen de school is er een coach op het gebied van dyscalculie (rekenproblemen). Zij bekijkt welke begeleiding de leerling met dyscalculie nodig heeft en bespreekt dit met de betreffende vakdocenten. De dyscalculiecoach op het VMBO Trivium College is mevrouw (Ayse) Aksu.